Navigácia

  • Olympiáda v anglickom jazyku

    Olympiáda v anglickom jazyku

    Dňa 9.decembra 2015 sa na našej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnilo 12 študentov prvých až štvrtých ročníkov z obidvoch pracovísk. Priebeh pozostával z písomnej a ústnej časti a hodnotila sa slovná zásoba, gramatika, počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, voľný rozhovor a práca s obrázkom. Študenti mohli získať spolu 70 bodov. Ich výkony hodnotila štvorčlenná komisia v zložení Mgr. Marcela Harmanová (Kapušianska), Mgr. Monika Bongová (Partizánska), Mgr. Eva Mindová (Partizánska) a PhDr. Jana Tomášová (Partizánska), ktorá bola zároveň aj zodpovednou vedúcou. Určili poradie na prvých troch miestach nasledovne:

     

    1. miesto – Lukáč Ján, III.BM

    2. miesto – Mihalčin Daniel, I.BP

    3. miesto – Magura Branislav, IV.CK

     

         Víťazom srdečne blahoželáme. Študent z 1.miesta postupuje na Obvodné kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa bude konať na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Michalovciach dňa 14.1.2016. Držíme mu palce.

       

         Je však asi potrebné spomenúť, že bodové ohodnotenia žiakov a teda aj ich výsledky a následné umiestnenia boli vo viacerých prípadoch veľmi tesné. Medzi prvými tromi miestami bol len jedno-bodový rozdiel. Veľmi milo nás prekvapilo 2. miesto, ktoré získal prvák Daniel Mihalčin (1. BP trieda, pripravovala ho Mgr. Vereščáková). Celú výsledkovú listinu si môžete pozrieť tu. 

     

  • Preventívne programy

    Preventívne programy

    V mesiaci december sa na našej škole v rámci preventívnych programov konali tri prednášky. 1.12. a 3.12. prebehli prednášky zamerané na „Prevenciu drogových závislosti“. Prednášku pre nás pripravilo OZ JÓGA ROSA (Ing. Ľubor Žák, CSc), zúčastnilo sa jej 16 žiakov III.BM triedy a 23 žiakov II.CM triedy. Boli zamerané na škodlivosť užívania drog, žiaci mohli vidieť názorné ukážky škodlivosti drog, ich nebezpečný vplyv na kvalitu života mladých ľudí.

    Dňa 2.12.2015 sa uskutočnila prednáška o „Obchodovaní s ľuďmi“, ktorej sa zúčastnilo 149 žiakov tretích a štvrtých ročníkov školy. Podujatie organizovalo Obvodné oddelenie policajného zboru v Michalovciach, ktoré vytvorilo v Michalovciach stredisko prvého kontaktu pre ľudí, ktorí chcú vycestovať za prácou. Upozornilo na nástrahy, ktoré striehnu na ľudí tým, že dochádza k zneužívaniu ich naivity a nevedomosti.  Varujú pred nebezpečenstvom obchodovania s ľuďmi, týrania, nútených prác, prostitúciou a pod. Žiaci dostali typy, ako kontaktovať blízkych, dôležité telefónne čísla pre prípad núdze.

          Škola má záujem aj naďalej poskytovať žiakom takéto preventívne programy, ktoré majú prispieť k tomu, aby život mladého človeka bol kvalitný a nebol ohrozený vplyvmi spoločnosti v dôsledku neinformovanosti. Veríme, že tieto programy splnili svoj účel. Je dôležité, aby sa v tomto prípade poučili na chybách iných.

  • Zenit v programovaní

    Zenit v programovaní

           Dňa 26.11.2015 sa v Košiciach na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ konalo krajské kolo stredoškolskej súťaže Zenit v programovaní. Za našu školu sa zúčastnil študent Miroslav Murín z II.CP triedy, ktorý v silnej konkurencii študentov z gymnázií obsadil vynikajúce II.miesto v kategórií B (študenti 1. a 2.ročníka). K dosiahnutému úspechu srdečne blahoželáme.

  • DOD na TUKE

    DOD na TUKE

        Aj tento školský rok sme nadviazali na tradíciu, že žiaci tretieho ročníka využili možnosť návštevy „Dňa otvorených dverí“ na Technickej univerzite v Košiciach, ktorý sa konal 13. októbra 2015. Zúčastnilo sa ho 48 žiakov III. AP a III. BP triedy so svojimi tr. učiteľmi. Navštívili katedru teoretickej a priemyselnej elektrotechniky a katedru elektroenergetiky. Pracovníci a žiaci týchto katedier podali informáciu našim žiakom o možnosti štúdia na fakulte FEI, ukázali nám priestory a predviedli nám vybavenosť odborných učební. Veríme, že to našich žiakov upútalo a pomôže im to pri ďalšom rozhodovaní.

  • Pomôcky pre žiakov 1. ročníka

  • Matematická olympiáda

    Do fotoalbumu bola pridaná nová galéria Matematická olympiáda.

    zobraziť album

  • Exkurzia Gabčíkovo, Volkswagen

     

    17.  a 18. 10. 2012 sa študenti SOŠT z Partizánskej 1 pod vedením vyučujúcich prírodovednej komisie - RNDr. V Hladkej a Mgr. J. Galanovej zúčastnili zaujímavej exkurzie, plánovanej na tento školský rok.  Prvou zástavkou nášho poznávacieho podujatia bolo Vodné dielo Gabčíkovo. Navštívili sme ho v období, keď oslavovalo 20 rokov svojej existencie. Význam tejto stavby z hľadiska 10% produkcie elektrickej energie ,aj z pohľadu ochrany pred záplavami v tejto časti Slovenska je dobre známy. Najzaujímavejším miestom na vodnom diele sú plavebné komory, ktoré sú časťou medzinárodnej plavebnej cesty - Rýn- Mohan – Dunaj.  V jednej z nich, ako na objednávku nás už čakala nákladná loď.  Bolo veľmi pekným zážitkom sledovať asi 18 minút  stúpanie hladiny, ktoré sme si vychutnali v priamom prenose. Loď  vystúpila v komore do potrebnej výšky a potom odplávala po  Dunaji smerom do Rakúska. Pozorovanie mohutného Dunaja  z vyhliadkovej veže na vodnom diele, umocnené nádherným počasím sme si veľmi pochvaľovali. Históriu  a úskalia výstavby vodného diela skomplikovanú maďarskou stranou sme si pozorne vypočuli pri prehliadke elektrárne Gabčíkovo.  Dozvedeli sme sa aj o tom, že kvôli odstúpeniu našich južných susedov  nemôže elektráreň prevádzkovať v špičkovom režime. Naši študenti si mohli vypočuť podrobný výklad o fungovaní, výkone a riadení chodu elektrárne. Tým  zvedavejším na ich otázky   odpovedal sprievodca- odborník na danú problematiku. Dozvedeli sme sa okrem iného, že za 2 minúty môže všetkých 8 generátorov nabehnúť na plný výkon a že jedna lopata turbíny váži 17 ton.

    Ďalším cieľom nášho zájazdu bola automobilka Volkswagen. Cestu z Gabčíkova do Bratislavy sme si spestrili  návštevou Divokej vody v areáli športu v Čuňove, kde trénujú naši známi športovci- vodní slalomári. Mali sme šťastie a mohli sme pozorovať  tréning 3 mladých rakúskych kajakárov v plnej paráde. V popoludňajších hodinách sme pokračovali do Bratislavy, kde sme absolvovali rozsiahlu prehliadku montážnej haly v automobilke Volkswagen. Perfekcionalizmus  tejto firmy bolo cítiť na každom kroku. Veľmi fundovaní sprievodcovia nám podrobne popisovali prácu na automatických linkách, pracovný režim zamestnancov, či rôzne efektívne metódy uplatňované v tejto firme. Zaujala nás automatizácia liniek, poriadok  a vysoká úroveň celej firmy. Každý účastník našej exkurzie si tam  vybral  a „objednal“ tú svoju značku auta a spokojní sme  sa rozlúčili s automobilkou aj so sympatickými vysokoškoláčkami, ktoré nás firmou sprevádzali.

    V Bratislave  bolo v tomto čase ešte jedno veľmi zaujímavé podujatie, ktoré nebolo možné vynechať. Celý náš zájazd navštívil svetoznámu výstavu “Humen body“, kde sme mali unikátnu príležitosť doslova detailne nahliadnuť do hĺbky ľudského tela.  Bol to  naozaj silný zážitok a návšteva výstavy prispela k širšiemu rozhľadu každého účastníka našej výpravy.

    Prechádzka večerným nábrežím Dunaja, nádherne osvetlené  múry Bratislavského hradu v našom hlavnom meste  a klenúce sa dunajské mosty boli peknou bodkou po dni plnom zážitkov a poznania.

    Dúfame, že exkurzia rozšírila našim študentom obzor poznania a ponúkla podnety  a motiváciu jednak pri príprave na maturitnú skúšku tak aj pre uplatnenie tým, ktorí chcú po maturite do praxe, či  pre budúcich vysokoškolákov.

    Cesta z Michaloviec  do Bratislavy ubehla celkom fajn aj vďaka nášmu príjemnému a vtipnému vodičovi.  Zostalo nám len pár fotografií a spomienok na dva pekne strávené dni v tomto školskom roku.

    Fologalériu z exkurzie nájdete tu.

     

     

  • Rozlúčka so žiakmi 4. ročníkov

    V piatok 18.  mája 2012 sme sa rozlúčili so žiakmi štvrtých ročníkov, ktorých po akademickom týždni čakajú ústne maturitné skúšky. Počas tejto rozlúčky boli ocenení riaditeľom a vedením školy tí, ktorí počas celého štúdia dosahovali výborné výsledy v prospechu, ale aj tí, ktorí počas celého štúdia úspešne reprezentovali školu na rôznych súťažiach. Pri zelenom súkne im prajeme veľa úspechov a šťastnú ruku.

  • Exkurzia v elektrárni Vojany

    V dňoch 17. a 19. apríla 2012 sa zúčastnili  žiaci  SOŠT Michalovce, pracovisko Partizánska, exkurzie v elektrárni EVO Vojany.

    Exkurzie sa zúčastnili žiaci 4.C, 4.D, 4.E a 3.A  triedy, ktorí študujú odbor elektrotechnika so zameraním na elektroenergetiku,  pod vedením učiteľov odborných predmetov Ing. Štefana Peštu a Ing. Mirona Štefaniča.

    Počas obidvoch dní nás sprevádzal pracovník elektrárne EVO Vojany Ing. Mikuláš Vaszily, ktorý má na starosti styk s verejnosťou. Úvod našej exkurzie tvorila prezentácia, ktorá bola zameraná na históriu, súčasnosť a budúcnosť elektrárne Vojany.

    Druhá časť tvorila prehliadka priestorov a prevádzok elektrárne, ktoré súvisia s výrobou elektrickej energie.

    Žiakom exkurzia ukázala proces výroby elektrickej energie v tepelnej uhoľnej elektrárni až po vyvedenie elektrického výkonu z elektrárne.

     

  • Začiatok maturitných skúšok z odborných predmetov

    Začiatok maturitných skúšok z odborných predmetov

    Dňa 2. mája 2012 sa na pracovisku Partizánska 1 začali maturitné skúšky z odborných predmetov. Tí žiaci ktorí boli šikovnejší a pracovali aj počas svojho štúdia, obhajovali pred trojčlennou komisiou svoj vlastný ročníkový projekt. Ostatným neostávalo nič iné ako si vylosovať zadanie a vypracovať komplexnú odbornú prácu v laboratóriu školy. Fotografie zo začiatku, ako aj z priebehu maturitných skúšok nájdete kliknutím na odkaz fotoalbum.

  • SYGA 2012

    SYGA 2012

    V dňoch 19.-20.4.2012 sa uskutočnilo finále súťaže SYGA 2012 (Siemens Young Generation Award).

    SYGA je celoslovenská súťaž určená študentom stredných odborných škôl elektrotechnického a strojníckeho zamerania. Zúčastnené školy dostali zadarmo k dispozícii automatizačné prostriedky Siemens, ktoré použili pri riešení projektov na danú tému. Témou 9. ročníka súťaže bolo „Zvyšovanie kvality a efektivity výroby v potravinárskom priemysle.“

     Súťaž SYGA 2012 vyhrali žiaci Martin Jančo a Matej Molnár pod vedením Ing. Jána Pirčáka zo SOŠT v Michalovciach, Partizánska 1.

     Vyhodnotenie súťaže bolo pred zrakmi odborníkov zo spoločnosti SIEMENS s.r.o., Kraft Foods Slovakia a.s., Strojníckej fakulty STU a zrakmi novinárov z niekoľkých tlačových a televíznych médií.

     Média o výsledkoch súťaže informovali širokú verejnosť napr. takto:

     20. apríla 2012

     Mladí inovátori z Michaloviec vyhrali hlavnú cenu SYGA s projektom automatickej linky na triedenie potravinárskych téglikov.

     Inovatívne nápady talentovaných študentov elektrotechniky boli ocenené už po deviatykrát v súťaži Siemens Young Generation Award. Mladí inovátori opäť predstavili v súťaži Siemens Young Generation Award (SYGA) 2012 svoje nápady a riešenia na zefektívnenie a skvalitnenie výroby na Slovensku. Dnes na pôde Strojníckej fakulty STU vyhlásila spoločnosť Siemens spolu s partnerom súťaže spoločnosťou Kraft Foods Slovakia, a.s., víťazov jej deviateho ročníka. Ktorého hlavnou témou boli inovácie pre potravinársky priemysel. Hlavnú cenu súťaže získal projekt automatickej montážnej a triediacej linky s robotom Martina Janča a Mateja Molnára, študentov Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach. Ich automatická linka dokáže triediť potravinárske tégliky podľa farby a materiálu.

  • Klokan 2012 - medzinárodná matematická súťaž

    Klokan 2012 - medzinárodná matematická súťaž

      

    Je už tradíciou, že žiaci našej školy sa každoročne zapájajú do medzinárodnej matematickej súťaže KLOKAN. V tomto školskom roku sa v SR zapojilo do súťaže 64 554 žiakov z  1378 škôl. Táto populárno-náučná aktivita si získala značný počet našich žiakov svojou atraktívnosťou a netradičnými úlohami. Ich skutočný záujem a schopnosti najlepšie potvrdzujú dosiahnuté výsledky.

     

    Kategória  Kadet O12 – 1.-2. ročník  stredných odborných škôl

    • počet súťažiacich v SR   3 859

    Umiestnenie

    na škole

    Meno Trieda

    Percentil úspešnosti

     (koľko % žiakov malo menej bodov)

    1. miesto

    Papp Radoslav

    Antoš Jozef

    II. Bp

    II. Cp

    99,4

    99,4

    2. miesto Salaj Ondrej II. Ap 98,5
    3. miesto Ružička Marek II. Bp 97,3

     Kategória  Junior O34 – 3.-4. ročník  stredných odborných škôl

    • počet súťažiacich v SR   2 904

     

    Umiestnenie

    na škole

    Meno Trieda

    Percentil úspešnosti

     (koľko % žiakov malo menej bodov)

    1. miesto

     

    Čižmar Martin

    Sokol Miroslav

    Timko Peter

     

    4. Ap

    4. Ap

    4. Ap

    99,4

    99,4

    99,4

    2. miesto Gažik Peter III. Ap 99,2
    3. miesto Tkač Peter IV. Ap 98,4

     

     

     

    G R A T U L U J E M E!

     

     

    Účastníci súťaže v šk. roku 2011/2012 na stredných odborných školách:

    Kategória       Počet riešiteľov v SR   Počet zapojených škôl   Počet riešiteľov na SOŠT  MI                

    Kadet O12                   3 859                                      217                                          37                  

     1.a 2. ročník

    Junior O34                  2 904                                     207                                           43                    

    3. a 4. ročník

  • Víkendový pobyt pracovníkov SOŠT v Kežmarských Žľaboch

    Víkendový pobyt pracovníkov SOŠT v Kežmarských Žľaboch

    Piatok 13.apríla 2012 pracovníci nášho a aj ostatných pracovísk  vycestovali na trojdňový  pobyt do Vysokých Tatier.  Po príchode do Kežmarských žľabov sa ubytovali v hoteli CROCUS, kde absolvovali relaxačné aktivity a využili rehabilitačné centrum hotela. V sobotu absolvovali túru do okolitých stredísk vo Vysokých Tatrách.

    Po načerpaní nových síl sa v nedeľu popoludní vrátili  do Michaloviec, aby sa v pondelok ráno opäť s elánom mohli vrátiť do práce.

     

  • 61. ROČNÍK MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY –ŠKOLSKÉ KOLO

    61. ROČNÍK MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY –ŠKOLSKÉ KOLO

    Dňa 26. januára 2012 sa na našom pracovisku uskutočnilo školské kolo matematickej olympiády kategória C pre 1. ročník a kategórie B pre žiakov 2. ročníka. Súťaže sa zúčastnilo 20 žiakov. Pomerne veľký záujem žiakov je dôkazom toho, že nadšenci pre matematiku na našej škole chcú dokázať, čo vedia. Držíme palce pri výbere do krajského kola. Veľa šťastia a dobrých logických nápadov. Fotografie zo súťaže nájdete vo fotoalbume.

  • Pred odchodom na vianočné prázdniny

    Pred odchodom na vianočné prázdniny

    Dňa 22. decembra 2011 žiaci SOŠT boli na vyučovaní posledný krát v kalendárnom roku 2011. Tento deň im spríjemnili ich  spolužiaci, ktorí už tradične nacvičili kultúrne pásmo s názvom Betlehemci. Učiteľský zbor z pracoviska Partizánska 1 im pred odchodom zaprial pokojné prežitie Vianočných sviatkov v kruhu svojich najbližších a najmilších. Fotografie z vystúpenia Betlehemcov si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Krajské kolo súťaže ZENIT v elektronike

    Krajské kolo súťaže ZENIT v elektronike

    Dňa 7. decembra 2011 sa na SPŠE v Košiciach uskutočnilo krajské kolo súťaže ZENIT v elektronike. Naše pracovisko na tejto súťaži reprezentoval Miroslav Sokol, žiak 4.Ap triedy a Peter Gažík, žiak  3. Ap triedy. Miroslav Sokol v tejto súťaži skončil na výbornom 3. mieste s 95 bodmi, keď pred ním sa umiestnil Radek Nemec, žiak SPŠE v Košiciach so 100 bodmi a na prvom mieste sa umiestnil Dárius Babík, žiak SPŠ strojníckej v Spišskej Novej Vsi so 107 bodmi.  Žak Peter Gažík doplatil na nefunkčnosť svojho výrobku, no aj napriek tomu skončil na peknom siedmom mieste. Miroslavovi Sokolovi k umiestneniu blahoželáme a obom žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy. Fotografie z tejto súťaže si môžete pozrieť vo fotoalbume

     

  • Školské kolo olympiády v Matematike

    Školské kolo olympiády v Matematike

    Dňa 6. decembra 2011 sa na našom pracovisku uskutočnilo školské kolo olympiády v matematike. Na olympiáde sa zúčastnilo 9 žiakov študijného odboru Elektrotechnika. Na 1. mieste skončil Peter Gažík,  žiak 3. Ap triedy. K víťazstvu mu blahoželáme. Fotografie z tohoto podujatia si môžete pozrieť vo fotoalbume.

  • Krajské kolo ZENIT programovanie

    Krajské kolo ZENIT programovanie

    Dňa 1. decembra 2011 sa v Košiciach konalo krajské kolo súťaže ZENIT v programovaní. Našu školu reprezentoval Miroskav Sokol a Tomáš Megis. V rámci všetkých stredných škôl v kraji Miroslav Sokol skončil na 13.-15. mieste, ale v rámci stredných odborný škôl  skončil na 1. mieste. K umiestneniu blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

  • Deň otvorených dverí

    Deň otvorených dverí

    V dňoch 29.-30. novenbra a 1. decembra 2011 sa na našom pracovisku pre budúcich záujemcov o štúdium elektrotechniky uskutočnili dni otverených dverí. Počas týchto dní budúci elektrotechnici mali možnosť pozrieť si vybavenia niektorých učební, laboratórií a dielní, poinformaovať sa o priebehu a náročnosti štúdia od jednotlivých učiteľov ako aj od svojich budúcich spolužiakov. Fotografie z týchto dní nájdete vo fotoalbume.

  • Slávnostný zápis žiakov 1. ročníka do kroniky školy

    Slávnostný zápis žiakov 1. ročníka do kroniky školy

    Dňa 18. novembra 2011 sa na našom pracovisku uskutočnil slávnostný zápis žiakov 1.ročníka do kroniky školy. Zápis do kroniky otvoril svojim príhovorom riaditeľ školy Ing. Jaroslav Kapitan, ktorý  žiakom pripomenul dôležitosť štúdia. Po zápise sa uskutočnila imatrikulácia, v rámci ktorej žiacka školská rada pripravila pre našich prvákov zábavné súťaže. Fotografie z tohoto podujatia nájdete vo fotoalbume.